Alles over de Snuffelmat...

 

Inhoud:

  1. Wat is een snuffelmat en hoe wordt deze gebruikt?
  2. Voor welke dieren is de snuffelmat bedoeld?
  3. Hoe laat ik mijn hond kennismaken met de snuffelmat?
  4. Gaat mijn hond de snuffelmat niet slopen?
  5. Hoe maak ik de snuffelmat schoon?
  6. Hoe veilig is de snuffelmat?
  7. Nog andere vragen...?

 

 

Bekijk in 1 minuut hoe de snuffelmat wordt gebruikt.

1. Wat is een snuffelmat en hoe wordt deze gebruikt?

 

Een snuffelmat is een ontspannend én inspannend denkspelletje voor je hond. Een aantrekkelijke bezigheid voor elke hond.

Je verstopt brokjes of hondensnoepjes tussen de stofrepen en de hond zal worden uitgedaagd om het lekkers op te sporen. Dit maakt de snuffelmat een zelf-belonende bezigheid. Hoe meer de hond zijn neus aan het werk zet, hoe meer brokjes hij zal vinden. 

 

2. Voor welke dieren is de snuffelmat bedoeld?

 

De snuffelmat is ooit bedacht voor honden, maar inmiddels is al gebleken dat ook katten, konijnen en zelfs paarden veel plezier beleven aan de snuffelmat.  De hond is van nature "neus-gericht". Snuffelen is zijn "core-business", vrijwel elke hond snuffelt veel en graag!

Toch willen we in het bijzonder nog enkele specifieke honden noemen, die veel baat kunnen hebben bij de snuffelmat:

  • De"turbo-schrokker" : De snuffelmat "dwingt" de hond tot rustiger eten, Hij moet zich concentreren op het vinden van zijn eten i.p.v. gefixeerd te zijn op het zo snel mogelijk veilig stellen van zijn maagvulling.
  • De "pietleut": De snuffelmat is juist ook geschikt voor de moeilijke eters. De snuffelmat leidt de hond af van het eten als voeding, en maakt er een interessante bezigheid van. (te vergelijken met de "vliegtuig-lepel" bij kleine kinderen)
  • Minder actieve honden: de snuffelmat helpt tegen verveling wanneer honden door ouderdom of ziekte niet meer veel kunnen of mogen wandelen. Ook bij bijzondere (weers)omstandigheden kan de snuffelmat een middel zijn om tijdelijk ook binnenshuis energie kwijt te raken.  De mentale uitdaging compenseert het (tijdelijk) gebrek aan lichamelijke activiteit.
  • Puppy's:  Pups hebben vaak een tomeloze energie die ze nog moeilijk kunnen reguleren maar jonge pups mogen nog niet ver wandelen en hebben zeker ook rust en minder actieve prikkels nodig. Hier kan een snuffelmatje van pas komen.... Maak het niet te moeilijk, zorg dat de pup zijn brokjes vrij makkelijk kan vinden.
  • Let op!  Laat een pup geen moment alleen met de mat!  Puppy's eten álles op, dus wees voorzichtig!  Ook bij de volwassen "slopers" kan de snuffelmat beter worden weggehaald, zodra alle snackjes gevonden zijn.

 

3. Hoe laat ik mijn hond kennismaken met de snuffelmat?

 

De meeste honden snappen direct wat de bedoeling is, maar als de hond nog niet eerder kennis heeft gemaakt met een snuffelmat, is het goed om even te volgen wat ze ermee doen.

Sommige honden raken verveeld of zelfs gefrustreerd wanneer ze niet meteen snappen hoe ze bij het lekkers moeten komen.  Sommige rassen zijn wat minder neus-gericht van aard en moeten er even op gewezen worden dat er iets lekkers te halen is... 

Volg dan onderstaande introductie (zeker ook bij pups!)

  1. Leg bij de eerste kennismaking met de snuffelmat gewoon een paar snoepjes OP de stofrepen, niet ertussen.
  2. Kies brokjes of snoepjes die de hond erg aantrekkelijk vindt. Als de hond dan aandacht heeft voor de snuffelmat en verder op zoek gaat, leg dan nog wat brokjes tussen de stroken.
  3. Niet helpen of aanwijzen, de hond moet het zelf uitvinden.  Als het nog te moeilijk is, ga terug naar stap 1 tot ie het snapt.
  4. Reageer enthousiast als hij alles heeft gevonden. 
  5. Als de mat leeg is, haal 'm dan weg tot de volgende snuffelbeurt. 

 

4. Gaat mijn hond de snuffelmat niet slopen?

 

Als de snuffelmat op de juiste manier geïntroduceerd wordt én meteen wordt weggehaald als er geen snoepjes meer in zitten, zullen weinig honden de behoefte hebben om de mat te slopen tijdens het snuffelen. 

Slopen is meestal een uiting van verveling of hyperactiviteit. De snuffelmat is juist bedoeld om de hond te amuseren, uit te dagen en te ontspannen. 

Hoewel de hond weinig actieve lichamelijke inspanning hoeft te verrichten, is het snuffelen en speuren kalmerend, maar ook inspannend voor de hond. Ze worden er écht moe van!

 

5. Hoe maak ik de snuffelmat schoon?

 

De snuffelmatten van Sniff & Snuitje zijn wasbaar op max. 30 ºC   

Bij voorkeur handwas, maar als je tóch de wasmachine wilt gebruiken, stop de snuffelmat dan altijd in een waszak, anders kan de rubber mat gaan scheuren.  Centrifugeren op een laag toerental. De matten kunnen NIET in de droger!  Liefst hangend laten drogen.

Het is niet wenselijk om de snuffelmat erg vaak te wassen. Gebruik dus bij voorkeur droge voertjes, die niet te veel resten achterlaten in de mat. Vóór en ná elk gebruik even goed uitschudden.

 

6. Hoe veilig is de snuffelmat?

 

De mat bestaat alleen uit rubber en fleece. Er zitten verder geen losse onderdelen of scherpe kanten aan. De fleecestroken worden stevig in de mat geknoopt, maar het is wel aan te bevelen om de mat zo nu en dan even te controleren.

Als je er niet voor 100% op kunt vertrouwen dat jouw hond de mat niet zal slopen, laat hem dan niet alleen met de snuffelmat.

Als je hond de mat toch kapot heeft gebeten en delen rubber of stofrepen heeft opgegeten, neem dan direct contact op met de dierenarts!   Fleece verteert niet en zou een levensbedreigende verstopping in de darmen kunnen veroorzaken!

 

7. Kan ik nog een andere vraag stellen over snuffelmatten?

 

Als je nog andere vragen hebt over snuffelmatten in het algemeen of specifiek over de snuffelmatten van Sniff & Snuitje, ga naar de contact pagina en stel je vraag via de mail. We zullen je bericht binnen 2 á 3 dagen beantwoorden, mits anders vermeld op de website.